Yo-cha (2017)

site specific installation, Haihatus Art Center, Joutsa, June-August 2017
2-channel HD video, silent, 6 min, pigment print

paikkasidonnainen installaatio, Taidelaitos Haihatus, Joutsa, kesä-elokuu 2017
2-kanavainen HD video, äänetön, 6 min, pigmenttituloste

In the installation Yo-cha I have filmed the field visible from an old sports commentators’ hut using a trail camera. The work follows the changing seasons using this robust device with ”homemade” image quality. The work is shown in the same space where it was filmed. In the unheated building the weather conditions are also visible on the surface of the window between the camera and the landscape: ice or dew can be formed on it which the sun can melt or dry during the day.

Yo-cha -työssä kuvasin peltomaisemaa riistakameralla läpi talven ja kevään Selostamo-tornista käsin. Riistakamera on robusti laite, joka on suunniteltu toimimaan pitkiä aikoja erilaisissa sääoloissa. Huipputerävien 3D-elokuvien aikakaudella sen kotikutoinen kuvanlaatu viehättää. Teos esitetään samassa tilassa missä se on kuvattu. Lämmittämättömässä rakennuksessa sääolosuhteet näkyvät myös kameran ja kohteen välissä olevassa ikkunalasissa: sen pintaan tulee jäätä tai siihen tiivistyy kosteutta, joka voi sulaa tai kuivua auringon lämmössä päivän aikana.

2-channel installation in Haihatus Art Center, 2017 "Selostamo"-tower where the work was filmed (spring 2017) and shown (summer 2017). The work was filmed with a trail camera installed on the top floor of the tower.